اظهارنامه مالیات بر ارث ، به فرمی گفته میشود که ورثه به اداره امور مالیاتی تقدیم میکنند. اگر ورثه بخواهند ارث متوفی را تقسیم کنند یا اموال او را انتقال دهند باید به دولت، مالیات بپردازند. پرداخت مالیات هم فقط با استفاده از فرم اظهارنامه مالیات امکانپذیر است.
این مالیات شامل همه اموال شخص متوفی میشود. ما در مطلب امروز قصد داریم به چگونگی تهیه و تنظیم اظهارنامه ارث بپردازیم و شما را در راهنمای تکمیل فرم اظهارنامه مالیات بر ارث یاری کنیم.؛ پس با ما همراه باشید. برای دریافت مشاوره مالیات بر ارث با کارشناسان ارث تکس تماس بگیرید.
اظهار نامه مالیات بر ارث
بر طبق اظهارنامه مالیات بر ارث ماده ۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، وارثان شخص متوفی میتوانند به صورت انفرادی یا جمعی برای کسر هزینههای کفن و دفن در حدود عرف و عادات اقدام کنند همچنین میتوانند برای ثبتنام اظهارنامه مالیاتی واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون متوفی از اموال باقیمانده از او حداکثر تا یک سال از تاریخ فوت متوفی اقدام کنند.
این اظهارنامه شامل اموال شخصی فرد فوت شده با تعیین ارزش روز زمان فوت و مجموعه مطالبات و بدهیهای او است و بر اساس فرم مخصوص سازمان مالیات کشور، تنظیم میشود. به این ترتیب فرم خام اظهارنامه مالیاتی توسط ورثهای تنظیم میشود که تصمیم دارند درخواست پرداخت مالیات را در اداره امور مالیاتی ثبت کنند و گرنه نمیتوانند این دین قانونی را ا۰دا کنند.
اظهار نامه مالیات بر ارث الکترونیکی
اظهارنامه مالیاتی انحصار وراثت بر ارث الکترونیکی توسط سازمان امور مالیاتی کشور به منظور توسعه خدمات الکترونیکی برای خوداظهاری مودیان مالیاتی طراحی شده است. مودیان مالیاتی میتوانند پس از ثبت نام در این سامانه و اخذ نام کاربری و کلمه عبور به این سامانه مراجعه کنند و اظهارنامه را تکمیل و ارسال نمایند. مطابق قانون وراث یا وکیل قانونی وراث تا یک سال بعد از فوت متوفی میتوانند اظهارنامه ۲۶ را ارائه و تسلیم کنند. پس از گذشت مهلت تعیین شده، امکان ثبت اظهارنامه فرم ۲۶ وجود ندارد و مودی فقط میتواند اظهارنامه فرم ۳۴ را ثبت و به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کند.
تسلیم الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی متوفی تنها با استفاده از اطلاعات ثبتنام ممکن است؛ به همین دلیل مودیان باید اطلاعات را کامل نمایند یا ایرادات احتمالی این مرحله را از طریق سامانه ثبت نام الکترونیکی رفع کنند. ارسال الکترونیکی اظهارنامه به معنی تسلیم قانونی اظهارنامه تلقی میشود و نیازی نیست اظهارنامه چاپ شده به اداره امور مالیاتی ذیربط ارائه شود.
اظهار نامه مالیات بر ارث ۱۴۰۲
قانون قدیم مالیات بر ارث برای افرادی که قبل از فروردین ۹۵ فوت شده بودند، متفاوت بود و سهم هر ورثه بعد از قیمتگذاری اموال متوفی و کسر دیون و هزینهها مشخص میشد. پس از اعمال معافیتها طبق جدول قانون مالیاتهای مستقیم، میزان مالیات بر ارث هر ورثه پرداخت میشد. بعد از پرداخت مالیات، گواهی واریز مالیات بر ارث صادر و انتقال ارث انجام میشد.
اما در قانون جدید برای متوفیان بعد از یک فروردین سال ۹۵ اعمال میشود، بر طبق گروهبندی اموال متوفی، نرخهای متفاوتی برای مالیات در نظر گرفته میشود. بر همین اساس، نحوه پرداخت مالیات بر ارث در اظهارنامه مالیاتی در سال ۱۴۰۱ هم تغییر کرده است و طبق قانون جدید محاسبه میشود.
چگونگی تهیه و تنظیم اظهار نامه ارث
در سالهای اخیر برای تسهیل در امور مودیان، سامانههای الکترونیکی برای انجام تکالیف مالیاتی مانند ثبت و ارسال اظهارنامههای مالیاتی ایجاد شده است؛ بنابراین هماکنون اظهارنامه مالیاتی انحصار وراثت از طریق غیرحضوری هم تکمیل و ارسال میشود. نحوه تکمیل فرم مالیات بر ارث و ارسال این اظهارنامه در سال ۱۴۰۱ عبارت است از:
- مرحله اول: انجام ثبت نام در درگاه ملی خدمات مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir و دریافت نام کاربری و رمز عبور
- مرحله دوم: تهیه کردن اسناد و مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی ارث
- مرحله سوم: ورود به سامانه مالیات بر ارث که از دو طریق قابل انجام است در روش اول مراجعه به سامانه اظهارنامه مالیاتی ارث به آدرس ersportal.tax.gov.ir و روش دوم مراجعه به سامانه مایتکس، در منوی “داشبورد مالیاتی” انتخاب گزینه “اظهارنامهها” و انتخاب گزینه “ارث”
- مرحله چهارم: در این مرحله بر اساس زمان تکمیل اظهارنامه یکی از دو فرم زیر انتخاب میشود. فرم ۲۶ برای افرادی که از تاریخ فوت آنها یک سال یا کمتر گذشته باشد و فرم ۳۴ برای افرادی که بیش از یک سال از تاریخ فوت آنها گذشته باشد.
- مرحله پنجم: ایجاد فرم اظهارنامه جدید با کلیک بر علامت “+” و کامل کردن اطلاعات جداول مربوط به اظهارنامه
- مرحله ششم: تایید نهایی اظهارنامه بعد از کامل کردن همه جداول و اطمینان از درستی آنها
پیشنهاد ارث تکس: معافیت مالیات بر ارث
مراحل اظهارنامه مالیات بر ارث
مراحل اظهارنامه مالیاتی متوفی به ترتیب زیر پیش میرود:
- و ابتدا به اداره مالیات محل آخرین اقامتگاه متوفی و تشکیل پرونده مالیات بر ارث مراجعه میشود.
- در آنجا فرم اظهارنامه مالیات تکمیل میشود.
- نحوه تکمیل فرم اظهارنامه به این ترتیب انجام میشود که در اداره مالیات و دارایی، یک فرم چاپی مخصوص در سه برگ به شما داده میشود تا مندرجات آن را تکمیل و به کارشناس مربوطه تحویل دهید. سپس بر اساس آن میزان مالیات بر ارث محاسبه میشود.
- در ابتدای این فرم، مشخصات متوفی، در بخش دوم، مشخصات تمام ورثه و نسبت آنها با متوفی نوشته میشود.
- در قسمت بعد باید اموال و دارایی های متوفی اظهار شود و مدارکی به اداره مالیات ارائه شود که نشان دهنده مالکیت متوفی بر آن اموال است.
مهلت ارسال اظهار نامه مالیات بر ارث
قبل از سال ۹۵ قانون قدیم وجود داشت و مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث در نهایت تا شش ماه بعد از فوت متوفی بود و اگر اظهارنامه در موعد مقرر ارائه نمیشد، مشمول جریمه میشدند. در قانون جدید و بر اساس ماده ۲۶ ق.م.م، ارائه اظهارنامه تا یک سال هم امکانپذیر است و اگر آن اظهارنامه تا یک سال ارائه نشود، وراث جریمه نمیشوند.
نمونه اظهارنامه مالیات بر ارث (فرم اظهار نامه مالیات بر ارث)
نمونه فرم تکمیل شده اظهارنامه مالیات بر ارث
نمونه فرم خام اظهارنامه مالیات بر ارث
پرسش های متداول
فرمی که در آن، اموال متوفی ذکر میشود و ورثه به اداره امور مالیاتی ارائه میکنند، اظهارنامه مالیات بر ارث میگویند.
برای سهولت در ارائه اظهارنامه مالیاتی مودیان، سامانه الکترونیکی طراحی شده است.
نهایت تا ۶ ماه بعد از فوت متوفی
تا یک سال